Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

Bőr: rugalmas, tiszta, nincsenek gyulladások és sebek.
Bunda: tiszta és fényes, nem hull a szőre, nem koszos és nincsenek élősködők.
Étvágy: gyorsan és szívesen eszik.
Fogak: tiszták, erősek, az íny rózsaszín.
Fülek: tiszták, nincs sötét színű fülzsír, nincs kipirulva, a fajtának megfelelő szögű, éber.
Hasi rész: a hátsó lábak felé elvékonyodik, érintésre nem érzékeny, nem puffadt.
Karmok: nem töredezett, nincs ujjak közötti ciszta, jól ápolt
Légzés: nyugodt - különösen pihenéskor -, akkor liheg, amikor melege van, nincs köhögés
Mozgás: kiegyensúlyozott járás, egyenlő súlyeloszlás mind a négy lábon
Orr: hideg és nedves séta közben, száraz és meleg bent; nincs váladék.
Szemek: tiszták, nem váladékoznak
Ürülék: az étrenddel változik, de viszonylag formált, a bélmozgás rendszeres
Végbélnyílás: tiszta
Viselkedés: éber, gyorsan reagál utasításokra és hangra
Vizelet: könnyen vizel
A fokozott könnytermelés vagy tiszta váladékozás célja általában az, hogy az irritációt okozó anyagot kimossa a szemből. Ha a könnycsatornát csipa vagy gyulladás zárja el, a könny túlcsordulhat, és lefolyva a kutya pofáján a szőrt elszínezheti. Világos szőrű kutyáknak (például az uszkárnak) gyakran barna szőr található a szemük körül, ami az elzáródott könnycsatornák eredménye. Megfelelő időben történt kezelés nélkül sebészi beavatkozásra is sor kerülhet. A túl sok könny más probléma jele is lehet, tehát mindig keressük fel az állatorvost.


A nem elegendő könnytermelés ún. "száraz szem betegséget" (szakszóval keratoconjuncivitis siccát) eredményezhet, ekkor a normális, egészséges nedvesség helyett ragadós váladék és gyulladás figyelhető meg a szemben. Ez idősebb kutyáknál gyakori. Vakuláshoz vezethet - de állatorvosunk kezelheti a problémát antibiotikumokkal és szemcseppel.

A Keratitist, azaz a szaruhártya gyulladását állatorvosnak kell kezelnie. A homályos, kékesszürke szaruhártyát, amit a Keratitis okoz, nem szabad összekeverni az ún. "kék szemmel", ami a szemek olyan apecifikus vírusfertőzéssel járó elváltozása, minta a hepatitis (ilyenkor a szem általában hamar meggyógyul). A szürke hályog is okozhat homályosodást a szemen, ez leginkább az öregedés problémája. A hályogok látásromlást okozhatnak, s ha az állatorvos úgy véli, hogy az operáció a kutya látásában javulást eredményez, akkor a hályogot el kell távolítani.

A látásproblémák észlelése és diagnosztizálása nehéz addig, amíg a kutya nem kezd bútoroknak ütközni. Néhány kutyafajt hajlamos öröklött szemrendellenességekre. A skót juhászokra jellemző szembetegség például a retina rendellenes fejlődése, ami hosszú szőrű és sima szőrű skót juhászoknál fordul elő. Látáskárosodást okozhat, amelynek mértéke a gyenge rövidlátástól a teljes vakulásig terjed.

A legtöbb kutya megrázza a fejét, amikor felébred, de a tartós fejrázás, fülvakarás vagy váladékozás jelei fülproblémákat jeleznek. A hosszú, lógó, szőrös fülű kutyák - mint például a spánielek - jobban ki vannak téve a fülbetegségeknek, mint a felálló fülű kutyák, ezért az ő fülüket rendszeresen tisztítani kell. Az egészséges fülek belseje fényes és halvány rózsaszín, fülzsírtól és kellemetlen szagoktól mentes.


A fül atkásodása kutyakölyköknél gyakori és gyorsan terjed, irritálva a fül belsejét - emelve a fülzsírtermelést. Az állatorvos atka elleni fülcseppet ír fel, hogy kezelje a problémát.Fűmagok gyakran okoznak gyulladást a spánielek fülében, az első jele a problémának a kutya túlzott mértékű fejrázása, ekkor az idegen testet próbálja eltávolítani. Az állatorvos csipesszel kiszedi az irritáció okát és gyulladás elleni cseppeket ad be a kutyának, hogy visszaállítsa a fül egészséges állapotát.

Ha a kutyákon egyensúlyzavart észlelünk - például felállva bizonytalannak tűnik, és fejét egyik füle irányába fordítja -, lehet, hogy belsőfülgyulladása van. Az antibiotikumok általában megoldják a problémát, de előfordulhat, hogy a begyulladt fület állatorvosnak kell feltárnia és a váladékot eltávolítani. Ilyenkor - amíg bizonytalannak tűnik a lábán - ésszerű, ha kutyánk mozgását korlátozzuk.

A fogínybetegség a felnőtt kutyák 70 százalékát érinti. E problémát a fogak közé szorult etelmaradványban tenyésző baktériumok okozzák. Szigorú foghigiéniával, vagyis a fogak mindennapos tisztításával a fogínybetegségeket meg lehet előzni. A betegség állapotának első jele gyakran a rossz lehelet, amit fájó, gyulladt fogíny követi. Ha ezt nem kezelik, a fog szuvasodni kezd.

A túlzott nyáladzás a nyálmirigyen ciszta okozhatja. Az ilyen ciszták vízhólyagra hasonlítanak, és általában a nyelv alatt találhatók. Emellett az állkapocs tájékán, a nyaki bőr alatt is kifejlődhetnek. Kérjük állatorvosunk segítségét, aki valószínűleg leszívja a cisztát, és eltávolítja a nyálmirigyet.